ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020

Πολιτισμός στο σπίτι | «Η Κυρία από τη Θάλασσα» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Πολιτισμός στο σπίτι | «Η Κυρία από τη Θάλασσα» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη

Το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, ένα από τα πλέον ιστορικά θέατρα ρεπερτορίου της Αθήνας, προσφέρει έξι παραστάσεις «σταθμούς» της πορείας του στο κοινό το οποίο αυτή την περίοδο μένει στο σπίτι.


Σήμερα, 6 Απριλίου και μέχρι αύριο στις 11.00πμ είναι διαθέσιμη η παράσταση «Η Κυρία από τη Θάλασσα» του Χένρικ Ίψεν σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη.

Η παράσταση είχε χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως επίτευγμα μεταφραστικό, σκηνοθετικό και ερμηνευτικό, καθώς το διάσημο έργο του Ίψεν αποδόθηκε με έναν «ανθρώπινο» τρόπο, μακριά από λυρισμούς και υπερβολές. Ένα ακόμα «αστικό» δράμα της ιψενικής δραματουργίας που φωτίζει την ασφυξία των ηρωϊδων του μέσα στο γάμο, την προσδοκία μίας μακρινής, ουτοπικής ευτυχίας και τα περιβόητα «τρίγωνα», που στην περίπτωση της Κυράς της Θάλασσας ο τρίτος είναι θολός, μυστήριος, παρελθοντικός, σχεδόν ξεχασμένος.

Ο Λέανδρος Πολενάκης είχε γράψει στην Κυριακάτικη Αυγή στις 27 Νοεμβρίου 1994 για την παράσταση:

«Τόσο η μετάφραση του Βολανάκη όσο και η σκηνοθεσία του, σαν κλίμα, ρυθμός, ατμόσφαιρα, ύφος, πραγματοποιούν αυτό το ίσως απλό να το πεις κι όμως τόσο δύσκολο να το εφαρμόσεις, τη δημιουργική σύνθεση – εξισορρόπηση ανάμεσα στις δυο εκφραστικές ανάγκες του ιψενικού κειμένου, στην ουσία ενός ποιήματος (μπαλάντας) που γίνεται θέατρο, μέσα από μια διαδικασία σχεδόν «φυσική». […] Οι ρόλοι δόθηκαν αδρά, χτίστηκαν με στέρεα, γήινα υλικά και με προδιαγραφές διάρκειας, «να πατούν στο χώμα και να διαγράφονται στο νερό». Η Μπέττυ Αρβανίτη με πειθαρχία σώματος και φωνής, κατορθώνει να συγκεντρώνεται ολόκληρη και να συγκεντρώνει κάθε φορά τον ρόλο συνολικά στις πιο μικρές κινήσεις, στις πιο ανεπαίσθητες παύσεις. Είναι νομίζω η καλύτερή της μέχρι σήμερα δουλειά, στην οποία πίστεψε περισσότερο και που τη φέρνει στα πρόθυρα απογείωσης.»




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο